Concours - Introductie

Uitdaging voor jou!

Stichting Vox Humana heeft als doel de orgelkunst te bevorderen door het organiseren van concerten en andere activiteiten die mensen naar het orgel brengen.

Het Feike Asma Concours is in 2004 ontstaan uit een samenwerkingsverband van Vox Humana en Johannus Orgelbouw. Het concours wil jongeren stimuleren zich te bekwamen in het romantisch orgelspel en de romantische koraalkunst. Dit in de voetsporen van de vermaarde organist Feike Asma (1912-1984).

Veel jonge organisten hebben ondertussen aan het concours meegedaan en sommigen zijn zelfs mede hierdoor doorgestroomd naar het vakonderwijs. De deelnemers worden gejureerd door vakorganisten die affiniteit hebben met romantische orgelliteratuur en romantische koraalkunst.

Op de laatste zaterdag van augustus strijden jonge amateur-organisten van 12-24 jaar (verdeeld in 3 leeftijdscategorieën) om een plaats in de finale, die op de dinsdagsavond daarna wordt gehouden. In de voorronde mogen werken worden gespeeld van maximaal 7 minuten die gecomponeerd zijn ná 1800. In de finale moet worden gekozen uit een lijst met de grotere koraalbewerkingen van Feike Asma en andere romantische componisten. Door deze opzet is het concours enerzijds laagdrempelig, er is namelijk geen niveauvereiste voor de voorronde, anderzijds wordt er in de finale wel wat verwacht.

De winnaars ontvangen een Vox Humana orgelpijp met inscriptie. Dit is een wisselbeker, waarbij geldt: drie keer winnen is houden. Daarnaast is er een aanmoedigingsprijs voor de meest veelbelovende organist. Deze mag op één van de concerten van Vox Humana het concert openen met een zelf gekozen werk. Alle deelnemers ontvangen een juryrapport en een certificaat als bewijs van deelname.